Wednesday, 26 April 2017

Tips | Rumah sewa ♥

Another holidays is on and i though for write random post. First of all tak la random sbb still relate to me. Tapi yeaa boleh la buat "org jauh di sana" baca. Chill bukan cerita rumah sewa berhantu atau houstemate physio (maybe tp lain kali) 
Rumah sewa ni penting kalau uni tak provide asrama especially untuk 2nd and 3rdyear students contohnya mcm UMT tapi mcm mana nk tau rumah sewa tu elok ke tak? Especially kalau bakal penyewa ni perempuan & first time (like me!
What is needed, what is unnecessary? What is best basic needed? Basically, i list whatever i think its basic but important. So i just share what i did before. No rules so angpa boleh pilih which is okay, which is naa no need. Yeah its random and up to u gais 
1) Lokasi
Kalau kwsn tu kwsn uni mmg akan ada byk rumah sewa (kena pandai survey & compare harga) sebab bukan students je nak menyewa, lecturer and staff pn nak menyewa. Kwsn rumah sewa mesti la ;
  •  kwsn yang selamat (bukan cerut hutan/bebetul tepi pantai/tgh2 jalan utama)
  •  tak t'lalu dekat tp tak t'lalu jauh dgn jalan utama (elak jam pagi/ptg & kurang risiko kemalangan *serious*)
  •  bebas banjir (especially area umt & unisza)
  •  not hotspot location! (alert dgn notis pasai kwsn hot pecahmasukrumah, kalau boleh mark "X" dkt kwsn tu)
  • dkt dgn kemudahan asas (kedai runcit/kedai makan/klinik/balai polis)
2) Rumah
Terpulang rumah jenis apa yg angpa nk stay. Banglo ka teres ka condo ka, ikut selera. Cthnya mcm aku, dulu sewa rumah banglo (muat 9-11 org) tp skrg menyewa rumah teres. Jenis rumah bukan keutamaan cuma pilihan keselesaan. Most important, angpa kena tau nk sewa rumah ka bilik utk tetapkan berapa monthly payment! Dan bajet per person, jgn ikut sedap selera sendiri 
3) Keselamatan
I'm not sure its right term tapi maksud keselamatan disini adalah, ciri-ciri keselamatan rumah. So here ;
  • pintu (at least ada 2 pintu, 1 pintu belakang as emergency door & 1 pintu utama, MAKESURE everything is okay, tak tercungkil/rosak, PENTING!)
  • grill (as cell membrane/second protection, mesti ada dkt tingkap & pintu sbb kalau ada is PERFECTtosss)
  • ada penyelak & tombol yg berfungsi (jgn bajet nak jadi goblin, boleh keluar masuk tmpt org sesedap rasa)

4) Bilik
Kalau angpa nk sewa secara b'kumpulan (bestbuddiesberpisahtiada), angpa kena tau berapa bilik, toilet yg owner sediakan. So dkt sini angpa boleh bajet berapa org nk sumbat dlm 1 bilik. Dalam bilik fokus bebenda ni ; 
  • tilam (disediakan atau tak tp selalunya ni WAJIB dapat)
  • katil 
  • almari (setengah tak sedia jd t'paksa beli yg almari kain/kotak utk simpan baju)
  • suis/plug! at LEAST, 1 bilik ada 2 plug (tak kan nak berebut & avoid guna extension b'lebihan)
  • kipas siling/stand / aircond (check kipas tu kukuh ke dak, kang runtuh naya) 
  • ada tingkap & langsir (kena ada kalau tak mau bilik PANAIH)
Kalau rajin, mark awai-awai sapa roommate pilihan. Pilih hat ang rasa ang sayang dia gebasgebus lebih dari yg lain. Nmpk funny tp big impact in future!

5) Tandas 
Logiknya rumah 4 bilik akan ada 2/3 tandas. Musykil jgk kalau rumah bilik byk tp tandas 1 tp tak mustahil. Tp kena check sejauh mana funtional tandas rumah pilihan angpa. Takkan tiap kali rosak nk pinjam jambam jiran dgn stesen minyak. Kalau boleh biar semua tandas dlm rumah tu b'fungsi! So, angpa kena check ; 
  • pili air/paip (elakkan ketirisan air, kalau ada COMPLAIN awai)
  • flush jambam (PENTING kalau angpa tak mau tido dlm pelbagai aroma terapi)
  • simen/jubin/lantai (kalau kotor bajet boleh sental clorox + dettol b'jemaah cun, kalau b'kopak minta repair, probability cacing/lipas/lipan masuk tinggi) 
  • waterflow (elakkan yg ada air b'takung) 
6) Dapur 
Kalau duk rumah sewa tp pakai keta mewah AMBOI! Oky, dapur ni pakej sekali la. Tipu la kalau angpa tak rasa nk masak. Weyh bila lg nk practice tawan hati bakal makpakmertua kan? Plus, kita boleh share resepi keterunan tokmoyang atau style masakkn dr negeri lain. Serious boleh rapatkan ukhwah (kalau kena gaya). So here tips ; 
  • dapur masak / gas (selalunya dapur dapat, gas yg kena beli sendiri)
  • peti ais (akan dapat wlpn secondhand/uzur tp mungkin jgk tak, TANYA tuan rumah!)
  • pili/paip air (yg ni check dr atas sampai bawah utk elak singki bocor)
  • kabinet/ rak (ni kalau ada bonus jgk, tp kalau tak pepandai la beli ;) 
7) Mesin basuh & ampaian
Ni pakej kedua. Ada mesin basuh mesti ada ampaian. Selalunya rumah sewa ni akan bg mesin manual tp kalau dpt auto kira rezeki. Tapi kalau dpt mmg rahmat laa. Tak kan manjang nk p dobi kan? Ni based on pemerhatian diri sendiri
  • jarak antara suis dgn mesin & longkang/toilet (elakkn mesin yg kena ubah posisi tp kalau dh mmg jarak pendek mmg kena tmbh extension)
  • arah waterflow (PENTING utk elak air bertangkung/melimpah, makin dekat dgn toilet/longkang lg oky)
  • ampaian kukuh (kalau tak dak,DIY!)
Alang-alang tu buat 1 section ltk sabun/softener/berus, susun cantik-cantik mcm angpa susun dkt asrama. Hanger/sepit tu label sesiap so probability kena kebas tu kurang. Tp depend, setenggah suka simpan dlm bilik, setenggah suka biar je
8) Pagar & parking
Pakej ketiga. Pagar WAJIB ada wlpn parking limit. Mungkin 1 rumah boleh masuk 2 kereta, motor takpa boleh seselit celah kalau nk parking. Tapi kena ada pagar. Wlpn pn auto gate, sekurang-kurangnya ada 1 protection. Part parking, berbudi bicara la sesama housemate and carpool is better tp WAJIB tong-tong duit
Okay, tu 8 benda yg aku rasa kena tengok dan penting sebelum buat pilihan nk ka dak ddk rumah sewa pilihan. JANGAN jangan rasa rumah oky sebab angpa tgk melalui gmbr. Gmbr cuma first impression tp kn pepatah melayu ada b'kata, indah khabar dari rupa
Biar cerewet asal selesa di kemudian hari. Ingat, angpa bukan nk ddk sehari dua tp at least 1 sem depend on contract. Satu lg, kenal pasti housemate, jangan kasi bedal janji penuh kouta jaa, u'll regret this later on! Apa-apa pn gais, dont judge a book by its cover!
Last words, gais kalau ada kawan-kawan/abang/sepupu sepapat (LELAKI SHJ) or ualls as student LI dkt petronas area Kerteh, Paka boleh la datang tempah bilik di COMEY KIDS HOMESTAY, bersih, selesa dan lengkap utk hari anda 
Pesanan akhir, pilih rumah yg terbaik utk ang! Till then, bye 

Rainbow Lucky Charms
 
All Right Reserved To WanyNaziar.Edited By NabilaMedan