Monday, 27 January 2014

Sanah Helwah 46 Zaini Jib :-)

Waalaikummusalam 
#Separuh genetic information kite, ZainiJib
9 Januari was actually my beloved Ummi birthday. Almost every years accept for this year, my family and i will celebrate it by just wish, 'Happy Birthday Ummi' and sometime special dinner. Simple but yet it's beatiful memories to be memorized. Unfortunelly, this year, only I and me able to wish 'Happy Birthday' through sms and short calling,sobsob T.T 

Lumrah, bila jauh rasa rindu lebih mendalam dan mencengkam kalbu gituu. Of course, bila rindu ditatapnya gambar. Bila rindu dicallnya. Bila rindu dismsnya. Sikit banyak, lama-lama mesti t'selit rasa jemu kan?

Disebabkan wany nak selalu Ummi rasa 'life' bila rindu wany, wany decided nak hadiahkan bantal handmade. Even bukan wany yg 'made'kan dia, tapi design, colour, size and payment, 100% from me. Mudah-mudahan dgn cara nie, bila Ummi rindukan scandal ke-2 Abah yg comel cun cantik nie, dipeluknya bantal kite, ditatapnya gambar kita sambil call-call kite. Adoi, baru feel habis,haha

#Lakarankasar
First of all, kena lah ada lakaran kasar utk pillow. Ala, sekadar main conteng-conteng, coreng-coreng je. Wany main dgn 3 main colour shj. Dark coklat, peach pink and dark pink. Dgn hiasan button sikit-sikit. Idea dicetuskan dr sumber Mr Google. Susah jugak sebenarnya nak jadi kreatif nie, serious!


#Lakarankasar
Ini sebenarnya card handmade. Yg nie baru 100% wany punya hasil kerja. Actually, main dgn kertas warna jee. Nak outing dah tak boleh jadi guna bahan sedia ada. Gabungan kertas A4 colour, plain and box board. Jimat tapi exclusive and limited edition for Ummi sahaja
#Terbaik dari TwoSistarFelt!
Last but not least, special handmade pillow orginal and fresh siap! Even, 180' berubah tapi wany masih b'puas hati. Tak sabar nak tengok Ummi kite simpan bantal kite. Yeaaah! Excited! Haha

And, lastly, 
#ZainiJib
Ummi, Sanah Helwah! Alhamdulillah, tahun yg ke-46 Ummi melihat dan merasai keindahan dunia. Alhamdulilah, tahun ke-19 Ummi jadi Ummi t'baik dunia dan akhirat angah. Kata-kata itu doa, jadi angah doakan, 


 Semoga Allah panjangkan dan berkati usia Ummi sebab Dia Maha Kuasa. Semoga Allah limpahkan,murahkan dan berkati rezeki yg halal dan terbaik utk Ummi sebab Dia Maha Pemberi Rezeki. Semoga Allah sentiasa adakan Ummi utk kami sampai Angah dijemput Ilahi."

" Walau siapa pun kita, 
Walau sehebat mana pun kita, 
Walau berjaya setinggi langit pun kita, 
Tanpa doa dan restu seorang insan ini, 
Maka tiadalah keberkatan dalam hidup, Ibu "

Terimakasih sebab jadi Ummi angah. Terimakasih sebab mengadungkan dan melahirkan plus susukan Angah. Terimakasih sebab mendidik dan membesarkan angah. Terimakasih sebab jadi bank angah. Ummi, terimakasih sebab cintakan dan sayangkan angah 

Akhir kata, " Things end. But memories last forever ". I Love You Ummi ;-)

Wednesday, 1 January 2014

Sekadar dalam memori,2013 :]

Waalaikummusalam 

Dah jadi satu fenomena, setiap kali ada perayaan atau tarikh cantik, setiap blogger mesti nak update blog utk meraikan benda itu. Lumrah menjadi penulis alam maya, sikit-sikit nak cerita itu, cerita ini. Tak mau kalah, mesti lah wany nak ambek port jugak. Haha 

There's a few things yang wany nak share. Sekadar memori tanda tahun 2013 Allah S.W.T telah berikan umur yang panjang. Andai suatu hari Allah S.W.T nak tarik ingatan itu, sekurang-kurangnya laman penulisan alam maya menjadi titik permulaan utk kembalikan memori lalu. #Sekadar luahan emosi

1. Kerja
Masih t'pahat kukuh dekat softboard bilik, haha
Detik permulaan susah payah, pahit getir, manis madu mencari nafkah sendiri. As everyone already know, cuti SPM dulu, wany pernah buat kerja part time sebagai Cashier Petronas Mesra Kerteh ngam-ngam sebulan and Four Court Crew (FCC) di Shell Enercont Enterprise Kerteh lebih kurang 3 bulan 25 hari
Selamba je gua pakai baju Shell g ambek quiz chemistry, haha
Zaman kerja part time membuktikan usaha mencari sekeping kertas yg b'nilai dgn cap 'Bank Negara Malaysia' dan sign 'Gabenor' b'serta pengakuan 'Wang ini sah diperlakukan dengan nilai' t'sangat-sangat-sangat mencabar fizikal, emosi, jasmani, rohani dan mental

Tapi, best part waktu kerja pada wany ialah bila dapat gaji pertama. Tak banyak, sekadar RM600 tapi masih b'syukur, Alhamdulillah. Seingat wany, setiap bulan, separuh gaji memang utk Ummi,Abah 

Buat sekadar suka-suka tapi semacam kepuasan tau bila dapat rasa apa perasaan seorang ank bg nafkah kat parents. Walau kekadang sebenarnya, duit tuu disalurkan jugak pada poket wany, haha
2. Study
Student PDT Modul III Kolej Matrikulasi Perak (KMPk)
27 Mei 2013 wajib mendaftar diri sebagai Pra-Siswi Kolej Matrikulasi Perak (KMPk) selama 2 tahun sebagai penuntut PDT Modul III. Perasaan dah b'campur baur sebab wany tak biasa b'jauhan dari famili. Lebih-lebih bila dah biasa manja-manja dengan Abah, well, anak manja Abah an. Haha 

Zaim pernah tanya, 
 Bila Angah balik pastu tak p-p sana dah? Imim rindu Angah"
Tok sah cakap laa, menangis jee kerjaan bila ingat kat famili. Hari-hari sibuk call Ummi, call Abah sembang merapu merepek sekali. Sekadar buat hilang rindu. Ala, lumrah semester 1 mestilah ada homesicknya

Alhamdulillah, walau result tak gempak dan ohsem macam trademark KMPk which is 'Ohsem Perghh' tapi masih ada sisa-sisa semangat meneruskan pengajian yang dah masuk semester 2. Insyaallah, masih akan wany gagahkan badan dan mental utk tamatkan pengajian hingga ke titisan terakhir 
3. KMPkmates
Rantau-ians. Sheiffa,Mar,Syara
Alhamdulillah, siapa sangka, siapa jangka p'sahabatan dari high school masih terus t'jalin dan disulam sampai ke KMPk. Kat sekolah dulu tak de lah rapat setara mana tapi boleh laa ngam tuu. Tapi sekarang, kteorg dah jadi makin ngam kamcing baik punya, haha 

Syara and Sheiffa
Petang turun bilik bawah, golek-golek atas katil kiri kanan pastu sembang. Malam layan kenikmatan Nescafe Original dengan Syara. Dulu-dulu, weekend jee lepak bilik bawah pasang speaker layan movie, layan runningman. Tapi sekarang, siang ke malam ke weekdays or weekend, maintain jadi penghuni bilik bawah.

Doakan, semoga persahabatan yang t'jalin ini diberkati Allah. Andai ujian diberi, moga-moga kita ditiupkan ketabahan :]
4. Dugaan
Hmm. Part nie tak tahu nak mula macam mane. Stuck dalam setenggah jam, asyik dok backspace,sembang sendiri karang ayat seminimum boleh. Takut. Takut ada yang terasa. Takut yang t'guris 
Flashback. Makan strawberry dalam gelap depan rumah. Lalala 

Dugaan pertama dalam tahun 2013 of course la putus cinta. Putus cinta dengan kawan sekerja. Bak hang, susah woooi kerja dengan org yg dulu pernah b'kongsi hati dan perasaan yang sama hat last-last ignore kita. Pergh, menusuk ke kalbu. Conclusion, jangan b'cinta kalau baru kenal seminggu. Haha

Ingat tak lagi post wany dalam bulan Mei pasal boyfriend kakak wany yg excident? Alhamdulillah, Nazren makin sembuh. Tak secergas dulu tapi Alhamdulillah
ada p'kembangan yg makin membaik 

Dan. Seingat wany, seminggu sebelum puasa, punca hati jadi gundah gelana,tak sedap akhirnya t'jawab bila wany t'jumpa gambar my lovely Ummi t'baring atas katil. Katanya dah seminggu kena tahan ward sebab demam panas. Tapi, 2 days before Ummi keluar ward, baru lah wany dapat tahu. Alhamdulillah, slow-slow, ummi sekarang makin sihat 
Al-Fatihah buat Pak Wa 
Sekali lagi, keluarga wany diuji. Sungguh, ini saat paling kritikal sekali lagi utk Ummi. Abang sulung, ayah saudara wany, Pak Wa, En.Radzi B Jib telah kembali ke Rahmatullah pd maghrib 22 November 2013 atas sebab serangan jantung. Tak mampu ulas banyak, hanya mampu sedekahkan Al-Fatihah 
 [Kuatkanlah, Tabahkanlah, Cekalkanlah hati kami Ya Allah :'(]

Last picture of myself before countdown!
Suka tengok muka sendiri kalau pakai Syria hak Syara
So, another year passed. What's left are memories. Seriously, I've learned a lot about the meaning of MOVE ON. Move on from high school, stay cool be strong, letting someone go and much more. Alhamdulillah, I'm glad i made it. Hopefully, 2014 will be much-much-much better than 2013. Amin 

Rainbow Lucky Charms
 
All Right Reserved To WanyNaziar.Edited By NabilaMedan