Wednesday, 23 December 2015

Question and Answer 2015 ♥

Waalaikummusalam 

Ter-rajin pulak update bloggie sejak kebelakangan ni. Faktor cuti mungkin. Ringkaskan cerita, wani kena tag dgn 2 org blogger (Qila & Maisarah). Wani gabungkan 20 Q&A utk jadi 1 post tau. Nak jimatkan masa dan ruang sbb study week is coming, wish me luck! 
 From Qila
  • Watching movies or listening to music? For sure listening to music! Nak2 kalau lagu yg kena dgn mood dan situasi semasa, pergh menikam-nikam kalbu. Kalau g tgk movie, of course and for sure i akan t'tido mcm tu jeee
  • A country you really wanna go travel to, and why. i taknak travel tp nak stay sana teruih (DASAR LUPA DARATAN!) Hahaha i'm not sure
  • Apa yang menarik about blog stuff ni yang buat you nak berblog? To be honest dulu start blogging sbb my sis, Syaz. Tp sekarang sbb nak abadikan secebis memori, segenggam kenangan, ceewaaah!
  • Top 3 most played songs on your iTunes, or phone, or mana-mana je la? AsyrafAfnan//Akhiri Penantianku, Harris J//Promise, Najwa Latif//Satu
  • Any scary experiences? cerita la sikit haha i selalu nightmare, nak cerita kena bukak file memory dulu
  • Tosai or roti canai? hahahaha Roti canai walaupun sbrnya tak makan dua2 sebab tak kena dgn selera
  • Are you good at playing music instruments? if yes, what is it? Takdak
  • Are you good at maths? just asking. Math? Hahaha!
  • Your favourite band, or solo artist. AsyrafAfnan! Wlpn dia bukan artis jauh sekali band dan suara tak lah sesedap mana (HAHAHA!)
  • To eat or to sleep? Both! Kenyang makan kita tidur. i underweight lorh
 From Maisarah
  • Sila memperkenal diri anda. Hai, saya NSBMN. Umur saya 20 tahun tp selalu ajet2 muda. Saya b'sifat lalang dlm banyak perkara! 
  • Adakah anda b'minat utk mempelajari bahasa asing? Nak cita sikit, dekat uni ada elektif bahasa asing cthnya Jepun tp i pilih utk tak ambik manasebab i tak minat,HAHAHA
  • Negara manakah yang anda ingin merantau? Soalan sama mcm Qila. I'm not sure lg. Any suggestion?
  • Apakah pengalaman yang paling menakutkan dalam hidup anda? Saya takut ular! Haritu jejalan ke TC, si AsyrafAfnan tiba2 b'diri b'depan tutup jalan so wani ke kanan. Ambik kau ular hitam panjang! Ghupernya org tgh buat p'tunjukkan haiwan
  • Adakah anda suka membaca novel? YES! 
  • Novel apa yang paling best untuk dibaca? Novel karya Siti Rosmizah
  • Laman web mana yang boleh tengok movie online? Ganool.com tapi rasanya M'sia block laman web ni, HAHAHA
  • Apakah hobi anda? To be honest i takdak hobi sbb i lalang, layankan semua jenis benda tp lately ni selalu tgk tutorial craft 
  • Cuba teka lagu "Welcome to duloc such a perfect town, here we have some rules, let us lay them down.." dalam movie apa? Hasil gigihan google, rasanya lyric lagu Shrek si hijau,HAHA
  • Apa makanan kegemaran anda dan kenapa? Laksa! Bihun Sup! Perut Lembu! Sebab ummi masak
Okay, that's all from me. Hajatnya nak tag orang tapi nota2 microbiology asyik memanggil dr tadi. Goodluck and assalamualaikum

Sunday, 20 December 2015

Asas kura-kura ♥

Waalaikummusalam
Harini tetiba terasa nak kongsi info pasal bintang peliharaan kesayangan saya. Lolz BM sangat ayat. Okay, dalam banyak binatang, ntah kenapa hati terasa nak bela kura-kura. Mungkin sbb dia rare, kecik comel. Paling penting sbb dia haiwan dua alam ; darat dn air & omnivor ; makan sayuran/ buahan dan daging
Basically, semua yang wani nak share ni adalah dibawah pengalaman dan pemerhatian wani sendiri. Tapi nak tahu lebih detail, boleh rujuk Dr.haiwan atau pakar binatang
TEMPAT TINGGAL ; 
Semua jenis bekas boleh janji selamat! Memula bela si Kei, AsyrafAfnan ltk dlm bekas aiskirm sundae tu jee. Tapi janganlah kura2 nya ada 4 ekor tp aquarium sekecik bela ikan gapi. Aish kenalah bg keselesaan pada depa jugak. Aquarium ni pelbagai variasi dan saiz, ada jenis biasa, jenis b'platform. Kalau guna aquarium biasa, letaklah batu kecik utk depa basking (b'jemur). Nak memudahkan urusan, wani suggest jenis yg b'platform sbb kura2 ni kkdg nk dkt air,kkdg nk dkt darat
AIR ;
Air terbaik adalah air yg dh dimasak tak kesah lah mineral, ro atau waterfilter. Boleh je guna air paip TAPI b'serta anti-chlorine. JANGAN GUNA AIR PAIP semata-mata sebab chlorine tinggi! Sebaiknya ganti air 2 kali sehari atau sebanyak mana korang g depa makan. Tips ; kalau kura2 nya ganjil atau tunjuk ciri2 tak sihat, asingkan kura2 (kalau bela lebih dr seekor) dan letak air suam. Kalau cuaca sejuk, boleh jugak guna air suam
MAKANAN ;
1. SANYU ; Platelet paling busuk! Seriously! HAHAHA sebab bila terendam lama (5-10 minit) air aquarium akan buuuuuuuuusuk!
2. JB ; Platelet jenis besar (kena potong dua), bau dia hanyir sikit, air aquarium akan b'bau kalau tinggal lama (berjam)
3. MULTI GROW ; ini TERBAIK!, makanan tdk b'bau but still air aquarium akan b'bau kalau biar seharian
Dekat kedai ada macam2  jenis makanan utk kura2 sebenarnya. Jenis dekat atas paling selalu ada dkt kedai. Plus, kalau nak bg sayur kobis atau buah betik pn boleh utk variasikan selera makan depa. Satu lagi, kura2 ni tak yah tunggu berjam utk dia makan kkdg ltk platelet dlm 2, 3 minit mcm tu dia akan makan dah. Lepas makan terus berak. Simple kitaran penghadaman depa
MANDI ;
Kura2 kena mandi jugak ke? Haha mestilah. Tapi bukan b'sabun, b'syampu bagai. Cukuplah sekadar berus cengkerang depa dgn aliran waterfilter/air masak. Please jangan guna air paip dan bukan guna berus sabut ya kawan2 tapi gunalah berus gigi lembut. Utk apa berus? Utk hilangkan lumut pd cengkerang. Plus, jemurlah kura2  dibawah cahaya matahari (5-10 minit)
TIDUR ; 
Ni cara wani tp pernah jumpa owner kedai yg guna cara sama. Caranya ; tidokan Yui,Yuan dlm blanket (sapu tangan biasa yg lembut). Sebabnya wani dh t'biasa tdo sesama dgn Yui,Yuan cuma kena make sure tak hempap depa dan takdak cahaya yg directly kena mata depa kalau dak depa akan b'gerak cari tempat gelap. Blanket tukar seminggu sekali. Taapi kalau nk biarkan depa dlm aquarium mcm biasa pn tak jadi hal
TRAVEL ;
Ada orang tanya, "Boleh ke bawak kura2 kalau nak travel jauh?". Sebenarnya boleh cuma tak digalakkan sangat. Tips ; Letak kain/tuala kecik dlm aquarium utk kurangkan stress/ gegaran pd kura2. Bila dah sampai destinasi, bg depa chill 5 minit mcm tu pahtu ltk air mcm biasa, bg makan
Travel plg jauh dan lama pernah wani buat utk Yui,Yuan adalah 9-10jam! si Yui, Yuan dh biasa weekend naik bas ikut wani balik rumah dr UMT. Kekadang g jejalan ke pahang or balik kg pun mesti bawak. Tapi wani cuma akan bawak depa travel kalau wani dah sure dan kenal dgn kawasan sekeliling. Kalau p fieldtrip atau kem memang tak lah nk bawak!
Conclusionnya, nak bela kura-kura ni bukan lah serumit mana tapi tak lah semudah mana. Kunci setiap perkara adalah kesabaran. Okay, esok sambung cerita lain pulak. Selamat membela kura-kura ;)
Till then, assalamualaikum 

Rainbow Lucky Charms
 
All Right Reserved To WanyNaziar.Edited By NabilaMedan