Sunday, 20 December 2015

Asas kura-kura ♥

Waalaikummusalam
Harini tetiba terasa nak kongsi info pasal bintang peliharaan kesayangan saya. Lolz BM sangat ayat. Okay, dalam banyak binatang, ntah kenapa hati terasa nak bela kura-kura. Mungkin sbb dia rare, kecik comel. Paling penting sbb dia haiwan dua alam ; darat dn air & omnivor ; makan sayuran/ buahan dan daging
Basically, semua yang wani nak share ni adalah dibawah pengalaman dan pemerhatian wani sendiri. Tapi nak tahu lebih detail, boleh rujuk Dr.haiwan atau pakar binatang
TEMPAT TINGGAL ; 
Semua jenis bekas boleh janji selamat! Memula bela si Kei, AsyrafAfnan ltk dlm bekas aiskirm sundae tu jee. Tapi janganlah kura2 nya ada 4 ekor tp aquarium sekecik bela ikan gapi. Aish kenalah bg keselesaan pada depa jugak. Aquarium ni pelbagai variasi dan saiz, ada jenis biasa, jenis b'platform. Kalau guna aquarium biasa, letaklah batu kecik utk depa basking (b'jemur). Nak memudahkan urusan, wani suggest jenis yg b'platform sbb kura2 ni kkdg nk dkt air,kkdg nk dkt darat
AIR ;
Air terbaik adalah air yg dh dimasak tak kesah lah mineral, ro atau waterfilter. Boleh je guna air paip TAPI b'serta anti-chlorine. JANGAN GUNA AIR PAIP semata-mata sebab chlorine tinggi! Sebaiknya ganti air 2 kali sehari atau sebanyak mana korang g depa makan. Tips ; kalau kura2 nya ganjil atau tunjuk ciri2 tak sihat, asingkan kura2 (kalau bela lebih dr seekor) dan letak air suam. Kalau cuaca sejuk, boleh jugak guna air suam
MAKANAN ;
1. SANYU ; Platelet paling busuk! Seriously! HAHAHA sebab bila terendam lama (5-10 minit) air aquarium akan buuuuuuuuusuk!
2. JB ; Platelet jenis besar (kena potong dua), bau dia hanyir sikit, air aquarium akan b'bau kalau tinggal lama (berjam)
3. MULTI GROW ; ini TERBAIK!, makanan tdk b'bau but still air aquarium akan b'bau kalau biar seharian
Dekat kedai ada macam2  jenis makanan utk kura2 sebenarnya. Jenis dekat atas paling selalu ada dkt kedai. Plus, kalau nak bg sayur kobis atau buah betik pn boleh utk variasikan selera makan depa. Satu lagi, kura2 ni tak yah tunggu berjam utk dia makan kkdg ltk platelet dlm 2, 3 minit mcm tu dia akan makan dah. Lepas makan terus berak. Simple kitaran penghadaman depa
MANDI ;
Kura2 kena mandi jugak ke? Haha mestilah. Tapi bukan b'sabun, b'syampu bagai. Cukuplah sekadar berus cengkerang depa dgn aliran waterfilter/air masak. Please jangan guna air paip dan bukan guna berus sabut ya kawan2 tapi gunalah berus gigi lembut. Utk apa berus? Utk hilangkan lumut pd cengkerang. Plus, jemurlah kura2  dibawah cahaya matahari (5-10 minit)
TIDUR ; 
Ni cara wani tp pernah jumpa owner kedai yg guna cara sama. Caranya ; tidokan Yui,Yuan dlm blanket (sapu tangan biasa yg lembut). Sebabnya wani dh t'biasa tdo sesama dgn Yui,Yuan cuma kena make sure tak hempap depa dan takdak cahaya yg directly kena mata depa kalau dak depa akan b'gerak cari tempat gelap. Blanket tukar seminggu sekali. Taapi kalau nk biarkan depa dlm aquarium mcm biasa pn tak jadi hal
TRAVEL ;
Ada orang tanya, "Boleh ke bawak kura2 kalau nak travel jauh?". Sebenarnya boleh cuma tak digalakkan sangat. Tips ; Letak kain/tuala kecik dlm aquarium utk kurangkan stress/ gegaran pd kura2. Bila dah sampai destinasi, bg depa chill 5 minit mcm tu pahtu ltk air mcm biasa, bg makan
Travel plg jauh dan lama pernah wani buat utk Yui,Yuan adalah 9-10jam! si Yui, Yuan dh biasa weekend naik bas ikut wani balik rumah dr UMT. Kekadang g jejalan ke pahang or balik kg pun mesti bawak. Tapi wani cuma akan bawak depa travel kalau wani dah sure dan kenal dgn kawasan sekeliling. Kalau p fieldtrip atau kem memang tak lah nk bawak!
Conclusionnya, nak bela kura-kura ni bukan lah serumit mana tapi tak lah semudah mana. Kunci setiap perkara adalah kesabaran. Okay, esok sambung cerita lain pulak. Selamat membela kura-kura ;)
Till then, assalamualaikum 

4 comments:

  1. pernah bela kura-kura tp sekejap je huu~
    x larat jaga, biasa jaga kucing je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha skrg baru nk b'jinak bela kucing plk

      Delete

Rainbow Lucky Charms
 
All Right Reserved To WanyNaziar.Edited By NabilaMedan