Monday, 27 June 2016

Jelajah Inspirasi Selatan

Waalaikummusalam 

Hyeee. It's been a while since my last post. I have been through a lot of things in this 4 month. And, alhamdulillah i survived and just end my junior year in UMT, yeaaah congrats dear self HAHA


Selalu jgk laa stalk blog sendiri and i was like "seriously 1 post je sepanjang 2016?" Honestly, tak tahu nak start dari mana sebab byk citer tapi tak tahu nk start mana dulu. Ada happy, ada sedih, ada duka, ada gembira. Jadi, kita start dgn happy dulu 

The latest, program Jelajah Inspirasi Selatan gabungan kelab sekretariat rukun negara (SRN) dn kelab gerakkan pengguna siswa (GPS). Well, nama pun jelajah selatan jadi unofficially-nya we'lls akan jejalan tp secara officially adalah aktiviti under SRN & GPS
*sis Suez, sis Wani & sis Lissa 
For this trip, wani bawak my lovely dolly molly roommies ANN 110, sis Suez (sue-zack) & Lissa. Unfortunately, mirahz (mirah-zack) tk dpt join sbb balik cuti study week. Oky its our first and last trip luar Tganu as roommates. Giler payah weyh nk kumpul satu bilik, kteorg tak pnh dpt outing b'empat or even makan b'empat, seedih!

Gerak dari UMT ke Johor dlm pukul 10.30 malam mcm tuu. So bila gerak malam sahlah i tido jadi p'jalanan yg makan masa 8-9 jam tak terasa sgt tp terasa jgk sebab sejuk dgn tak selese tidur. Dlm pukul 6.30 pg rasanya, alhamdulillah dh sampai Johor

Tentetif p'tama program adalah melawat Pusat Jagaan Warga Emas Nur Ehsan, Kempas Baru. Aktiviti ni under SRN yeer. Sebelum sampai, dlm kepala ni dok pesan "jangan emo,control and behave" sbb kita blh expect apa senario yg kita akn nmpk bila sebut "pusat jagaan". Tp, bila jejak kaki masuk sini, it was like a normal house
Okay, dkt sini mmg khusus utk warga emas lelaki jee. Tak silap wani, total up ada 3 cawangan, utk warga emas lelaki, warga emas perempuan & utk ank yatim,susah. Dkt sini dh lega sikit sbb tak emo sgt lah  sbb risau jgk bila ada makcik2,nenekyg t'emosi tgk anak2 dara UMT, lolz hahaha
So, first activities is cleaning! Sebenarnya takde ape sangat nk b'gotong royongnya sebab nurse dgn staff mmg akan cleaning setiap pagi. Selain keselamatan, kebersihan jg penting ya anak-anak sekalian especially utk warga emas. Ada 4 dorm tak silap wani and setiap satu ada ketogori sendiri cth; dorm utk yg b'kerusi roda/lumpuh
Best part of the activities is suap makan. Its my first experience suapkan org tua. Wkt wani suap, dlm hati ni dok terbayang "boleh ke aku bg layanan mcm ni utk abah?". Aktiviti mcm ni nampak simple tp kesan dia mendalam. Org mcm ni lah yg akan buat kita b'syukur dan lebih menghargai ibu ayah kita. Dia bg peluang utk kita fikir balik pasal ayah, mak and everything
*Pusat Jagaan Warga Emas Nur Ehsan, Jalan Denai 1, Kempas Baru, JB
Selesai aktiviti under SRN jadi boleh lah b'gerak ke UTM utk aktiviti under GPS. Tapi aktiviti ptg dgn malam bebas so boleh jejalan dan shopping. Org paling excited confirm leer si lissa sbb it her place kn
Lisa kate, kacang pool hj dkt dgn bomba larkin is the best dan famous. First time jgk utk wani makan kacang pool and i like it! Sumpah kena dgn selera. Jadi, hat mana nak mai rasa kacang pool johor boleh la mai Kacang Pool Hj. Google jaa "kacang pool larkin bomba" Tak rugi rm6 angpa!
Kenyang perut baru ada tenaga nk shopping! Tak silap p JB city square dgn Bazar Karat. My girls especially Lissa sangat all out lepas gian shopping. So, banyak gambar we'lls selfie. Thanks suez for ur iphong!
*Bazar Karat 
Settle day one Jelajah Inspirasi Selatan!
*wajah kesegaran pagi anak muda ANN 110
Second day adalah program under GPS dgn kerjesama GPS UTM. Pepagi haruslah b'sarapan, makanan sedap dan murah sikit compare UMT, hahaha. Lepas tu mcm biasalah ada briefing pasal UTM oleh pengerusi GPS UTM, Nizam. Yg menarik pasal briefing is gelak si nizam, rare betui. Habis briefing haruslah jejalan UTM . Aktiviti sangat rilex chill tp pecah peluh jgk la b'jalan
*Alumni PDT kt2t3 KMPk aka sis SRN 
*Thanks for being part of me girls
*Soaring Upwards
#selfnote ; Nanti kalau ada buat trip ke university lain, bawak bendera Msia dgn bendera loga uni memasing. Ni bukan wani sesaje pesan tapi sbb En b'kopiah pesan. Ingat! Overall, johor best! makanan sangat sedap even pedas sikit,murah. tempat shopping byk. 

And my last post was about my best buddy, Azim. He'll back to Kerteh,Msia this wednesday (insyaallah moga selamat semuanya) and celebrate raya with me cause we both got matching color baju raya. Lolz kidding bro 
Salam 23 Ramadhan 

2 comments:

  1. seronoknyaaaa programd dia. Scya sem ni x dapat join program sangat sobs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wany pn join satu program, itu pn dh dkt hujung2

      Delete

Rainbow Lucky Charms
 
All Right Reserved To WanyNaziar.Edited By NabilaMedan